StoRy

Monday, 19 March 2012

tuhan penentu segala

assalammualaikum sume.....

baru lepas bace blog my fren yg sdg pregnant....she is mom-to-be......5 months....urm,syukur,rezeki dye....bunting pelamin....congrate fren.....

rase nak cubit2....
semalam....my uncle dtg umah after anta anak dye kt asrama...his question "dh ade isi ke???"....urm,you guys tau wut i answered him...."ada,isi perut....byk kot..."....hihihi....ayat penghibur....sbb xnk bg sesiape perasan yg sye sgt2 terase ngan soklan itu....every couple yg dh married pasti akan bercita-cita nk punya anak kan...tpi xtaula kalo ade yg xnk kan....but for me,yes.....

for those who know me well pasti akan tau yg sye sgt2 sukekan kanak2....apatah lagi yg namanya BABY....i do really2 love kids so much.....bile nampak baby di mane2 pasti sye akan usha dat baby until they lost from my eyes.....bile that baby in front of me,pasti sye akan agah2....seolah2 baby tu mcm kenal sye....hahaha....but,itula IEJA....

mengapa???mengapa???pernahkah kita terfikir????

insaflah wahai manusia...mereka tidak BERDOSA!!!!!!!!!!!
hati sya sgt2 terusik bile bace paper or magazine yg ade article mengenai baby2 yg dibuang di merata2 tempat....they r so pity.....sampai hati ke buang BABY ditempat TONG SAMPAH, dibiarkan diluar MASJID@SURAU, dicampak ke dalam LOJI BUANGAN.....astaghfirullah....mengucap panjang la wahai anda2 yg membuang itu....tidak sedar kah anda yg anda sdg berlaku kejam terhadap seorang makhluk ALLAH s.w.t.....kdg2 rase mcm nk bunuh2 jea org yg suka suki dye membuang baby2 itu.....kdg2 terdetik detak juga di dalam hati nk amik baby tue buat anak angkat....masha'Allah....mereka sgt2 comel....subhanallah....itula kejadian ALLAH s.w.t kan.....

comel sgt!!!!!!!!moga Tuhan kurniakan zuriat padaku satu hari nanti.....
urm,pada tarikh ini 19/3/2012....hampir 4 bulan sye mendirikan rumahtangga bersama EIRUL SHAH sya....tpi masih belum ade perkhabaran gembira untuk kami kongsikan bersama ahli keluarga....sye percaya,belum ade rezeki kami ke arah itu....ALLAH s.w.t Maha Mengetahui....DIA yg menentukan bila perkhabaran gembira itu akan hadir dalam hidup kami.....sesungguhnya kami sgt ternanti2....tpi ya....BELUM ADA REZEKI.....setiap hari sya bertanya2 dgn diri sendiri....sya ni ada mslh ke????tapi...........percaya IEJA, kamu belum ade rezeki ke arah itu.....jgn risau,masih ramai pasangan di luar sane yg mengalami perkara yg sama denganmu.....ade di antara mereka yg dh bertahun2 malah ade yg sudah mencecah berpuluh2 tahun....tapi.....REZEKI belum sampai untuk menimang CAHAYAMATA.....

jangan pernah bersedih wahai IEJA....anda masih punya waktu...gunakan masa yg ada ini untuk memperbaiki diri sendiri....melengkapkan diri dgn ilmu2 yg mantap,menyempurnakan hidup dgn amal yg sempurna dan memperkukuhkan kewangan keluarga dengan simpanan2 yg mencukupi supaya apabila hadirnya seseorang yg bergelar CAHAYAMATA nanti,anda tidak akan rasa kekurangan dalam usaha mendidik,mengasuh dan membesarkannya dengan sempurna satu hari nanti....insyaAllah.....

kepada rakan-rakan yg sdg mengalami keadaan yg sama dgn diri ini,sama2 kita tanamkan dalam diri kita yg sebenarnya ALLAH s.w.t sdg menguji kekuatan diri,keteguhan iman dan kemantapan emosi & rohani kita dalam menghadapi dugaan-NYA....percayalah ALLAH s.w.t itu Maha Penyayang....DIA lebih tahu dgn apa yg DIA berikan pada kita....DIA lah penentu segalanya....cekalkanlah hati,tabahkanlah diri dan teguhkanlah iman dalam diri kita agar kita terus tabah melalui ujian dan dugaan daripada-NYA.....

hide & seek!!!!!...>_<
sementara masih berdua ni,hargai masa-masa yg ada bersama suami/isteri kalian....kuatkan kasih sayang kpd pasangan dan yg plg penting kuatkan cinta dan syg kalian suami isteri kepada ALLAH s.w.t..... insyaAllah,rezeki CAHAYAMATA akan hadir dalam hidup kalian.....sama-sama kita terus berdoa & berikhtiar.....pintu rezeki ALLAH s.w.t ada dimana-mana....rezeki yg DIA berikan juga adalah dlm pelbagai bentuk....sentiasa bersyukur....

last but not least....enjoy guys watching all dis videos i got from youtube.....moga-moga hati kita akan terubat dgn keletah2 mereka.....




sampai di sini sja entry ini.....last yg terlast kalinya.....

few hours after born....

masha'ALLAH...she has a very nice lesung pipit......

cucu termuda dlm keluarga mdsah....dilahirkan sebulan sebelum sya melangsungkan perkahwinan sya....alhamdulillah,bertambah keturunan mdsah....skrg dh pown berusia hampir 5 bulan.....moga selepas ini,akan bertambah lagi keturunan mdsah.....doakn sya wahai rakan-rakanku.....insyaAllah.....


~~~ end of this post ~~~

4 comments:

QA's ~ mamapapa said...

insyaAllah..sy doakan..jgn risau dear...lambat @ cepat itu semua perancangan Allah..dia lebih tau :)
jmput follow kmbali,ye :)

IeJa MdSah said...

insyaAllah....tq dear....

Faezah Othman said...

sabar ieja...we'r in the same boat...kadang2 sentap kan? but Allah is a great planner...in shaa allah....

IeJa Md Sah said...

memang kan faezah...xpe,insyaAllah..sedang berusaha seadanya...mudah2an ade rezeki nanti kan...

copyright@ nadikehidupanku.blogspot.com